Conot
Odprte prijave na Young Climathon Slovenija 2020, 28. 11. 2020
Ponedeljek, 16 November 2020 10:06


Učenci in dijaki od 12 do 18 let

Vabimo vas, da se nam pridružite na mladinskem podnebnem hekatonu za reševanje podnebnih izzivov, ki jih bodo v letošnjem letu prispevali nosilci izzivov z območja Vipavske doline. Učenci in dijaki, učitelji ter strokovnjaki se boste skupaj lotili vprašanj, ki jih bosta prispevala Občina Ajdovščina in podjetje Mlinotest.

S sodelovanjem na dogodku boste izkusili, kako ste mladi opolnomočeni za razvoj inovativnih podnebnih rešitev za izzive iz lastne države in ublažitev visokoogljičnega življenjskega sloga.


Na koncu bosta razglašeni zmagovalni skupini vsakega od izzivov, ki bosta prejeli privlačni nagradi:


Spodbuda zmagovalni ekipi izziva #1

Občina Ajdovščina se je odločila, da bo skupini, ki bo predlagala najboljšo rešitev, podelila spodbudo in pa potencialno sodelovanje pri razvoju rešitve njihovega izziva.

 

Mlinotestove štipendije zmagovalni ekipi izziva #2

Podjetje Mlinotest pa nam je sporočilo, da bo vsakemu članu zmagovalne skupine namenilo štipendije! In sicer 100 EUR/mesečno za srednješolske poklicne in tehnične smeri, 150 EUR/mesečno za višješolske programe ter 180 EUR/mesečno za visokošolske in univerzitetne smeri študija. Člani zmagovalne ekipe lahko štipendijo prejemajo skozi celotno izobraževanje (na vseh ravneh izobraževanja), na Mlinotestovih smereh izobraževanja. Več informacij o štipendijah, ki jih bodo podelili, tukaj.

 

Vzemite si 1 dan za Iskanje idej | Delavnico | Skupinsko delo | Ustvarjalnost | Predstavitev žiriji | Praznovanje

Kdaj? 28. 11. 2020 od 10:00 do 17:30

Kje? spletna platforma Zoom

Kdo se lahko prijavi? učenci zadnje triade OŠ in dijaki vseh SŠ (starost 12-18 let)

Brezplačna registracija za posameznike na: Young Climathon prijavnica

Za brezplačno prijavo kot skupina (do največ 6 udeležencev na skupino) se prijavite na e-naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Rok za prijave je 25. 11. 2020 do 23:59.

Pohitite s prijavami, saj je število mest omejeno!


Prijavljeni bodo imeli pred dogodkom kratek uvod v delo s spletnimi orodji in uvod v izzive, da se bodo na dogodek lahko uspešno pripravili. Pred-dogodek bo v četrtek, 26. 11. 2020, v popoldanskem času.

Več o programu dogodka tukaj. O podnebnih spremembah nam bo v krajšem uvodu predavala dr. Tjaša Pogačar, docentka za področje klimatologija in sodelavka dr. Lučke Kajfež Bogataj na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

 


Dogodek Young Climathon je del mednarodnega izobraževalnega programa Young Innovators (Mladi iznajditelji), ki je pod okriljem EIT Climate-KIC*.

Young Innovators (Mladi iznajditelji) je izobraževalni program, katerega cilj je opremiti mlade (12–18 let) s spretnostmi in znanjem za vodenje gibanja o sistemskih spremembah. Program spodbuja družbeno zavestvodi v izboljšanje obstoječih navad (občutek odgovornosti, trajnostna miselnost, proaktivno okolju prijazno vedenje) in iskanje rešitev za bolj trajnostno družbo. V okviru programa učenci in dijaki spoznajo orodja sistemskih inovacij in jih v praksi preizkusijo na konkretnih izzivih, ki jih ponudijo lokalni nosilci podnebnih izzivov (šola, lokalna podjetja, organizacije, občine itd.). Delavnicam na šolah sledi dogodek Young Climathon, enodnevni mladinski podnebni hekaton, kjer učenci in dijaki rešujejo lokalne podnebne izzive in poskušajo najti ustrezne rešitve zanje. Najbolj navdihujoče ideje bodo nadalje podprte. Skozi sodelovanje v programu se v mladih vzbuja tudi navdušenje do zelenega podjetništva.


V Sloveniji smo v letu 2020 pričeli program pilotno izvajati, uvrščen pa je bil v
Katalog programov obveznih izbirnih vsebin oz. interesnih dejavnosti za srednješolce 2020/21 in v Katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja (KATIS) 2020/21, saj izvajamo tudi usposabljanje za učitelje (delavnice za učitelje bodo v pričetku decembra 2020, prijave še zbiramo; usposabljanje je letos BREZPLAČNO).

Za sodelovanje na dogodku Young Climathon ni potrebna predhodna udeležba na delavnicah Mladi iznajditelji v okviru pouka ali izvenšolskih dejavnosti.

*EIT Climate-KIC je združenje, ustanovljeno s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (European Institute of Innovation and Technology , EIT) z namenom spodbujanja inovacij na področju podnebnih sprememb, prilagajanja nanje in njihove blažitve. Je največje evropsko javno-zasebno partnerstvo, sestavljeno iz mednarodne mreže podjetij, akademskih ustanov in javnih organizacij. Je telo Evropske unije, zadolženo za zagotavljanje evropske trajnostne rasti.

kemijski inštitut institut jožefa stefana univerza v novi gorici domel, d.d. inea d.o.o. razvojni center za vodikove tehnologije - rcvt mebius d.o.o. termoelektrarna šoštanj holding slovenskih elektrarn, d.o.o. petrol d.d. silkem, d.o.o. fakulteta za strojništvo, univerza v ljubljani iskra tela d.d. cinkarna celje, d.d. Ljubljanska univerza Image Map